Traagschuim matrassen

Over traagschuim

Allereerst is het belangrijk om te weten dat traagschuim veel verschillende benamingen kent. Een kleine greep uit de vele verschillende benamingen voor dat zelfde type schuim:

 • traagschuim nasa hand in schuimNASA Schuim. Het schuim is vroeger ontwikkeld door de NASA en wordt daarom ook wel NASA (traag)schuim genoemd.
 • Memory Foam. Omdat het een tijdje duurt (0,5 tot 5 seconden) voordat het schuim weer in zijn oorspronkelijke vormt terugkeert, lijkt het zo dat het schuim de afdruk onthoudt. Vandaar Memory Foam.
 • Tempur® schuim. Tempur® is een merknaam en was het eerste merk dat matrassen met dit traagschuim op de markt bracht.
 • Visco Elastisch schuim. Dit slaat op het elastische aspect van het schuim; het schuim keert weer in zijn oorspronkelijke vorm terug.

Het traagschuim is dus ontwikkeld door de NASA om lichaamsdruk in de cabine op te vangen. Jaren later is het doorontwikkeld en is het als materiaal voor matrassen op de markt gekomen. Het patent van de NASA is inmiddels al een tijdje verjaard, dus iedereen kan en mag dit schuim tegenwoordig produceren.

Wat kost een traagschuim matras?

Kwalitatief hoogwaardig traagschuim is prijzig. Daarom zijn de betere traagschuim matrassen ook vrij prijzig. Reken op een prijs van rond de 300 euro per slaapeendheid (dus 90 x 200 cm). Let daarbij goed op welke SG-waarde (zie verderop in dit artikel voor meer informatie over SG-waarden) het traagschuim heeft en wat voor kern u krijgt en wat de dikte is.

Alleen een afdeklaag van traagschuim

Alle traagschuim matrassen hebben, ondanks de naam, alleen een afdeklaag van traagschuim. De kern is vaak gemaakt van koudschuim of van pocketveren.

Wat het beste is, daar zijn de meningen over verdeeld. Een kern van pocketveren is weer goed voor de ventilatie en een kern van koudschuim is voelt weer wat soepeler aan, is hygiënisch en kent geen kuilvorming.

traagschuim matrassen doorsnede

De afdeklaag mag niet te dun, maar ook niet te dik zijn. Is de afdeklaag onder de vier centimeter dan heeft dit schuim geen effect, en is hij te dik (boven de 9 centimeter) dan zakt het lichaam er té veel in weg.

Belangrijkste kenmerken van traagschuim

Het traagschuim matras biedt een bijzonder ligcomfort en kenmerkende eigenschappen; het matras ondersteunt en verdeelt op de juiste wijze uw lichaamsgewicht. Daarnaast wordt de lichaamsdoorbloeding niet onnodig afgesloten.

Het meest opvallende kenmerk van traagschuim is dat het reageert op temperatuur. Door de combinatie van de lichaamswarmte en het gewicht wordt het traagschuim zacht en zal zich daarom naar uw lichaamsvorm aanpassen. Dit zal voelen alsof u in een perfect passende mal van uw lichaam zit.

De lichaamsdelen die voor de optimale ondersteuning wat dieper in het matras zouden moeten wegzakken, hebben op traagschuim een correcte ligging. Dit omdat onder invloed van lichaamswarmte het traagschuim extra elastisch wordt.

voordelen van traagschuim matrassen

Er zijn veel verschillende soorten kwaliteiten onder het traagschuim. Met als probleem dat het daarom ook lastig is om een goede kwaliteit traagschuim matras te vinden.  Wat veel invloed op de kwaliteit heeft van het traagschuim is de zogeheten ‘temperatuurreactie’. Het traagschuim zal zachter moeten worden bij een uitwendig lichaamstemperatuur van ongeveer 29 graden, dus geen hoger of lagere temperatuur.

Soortelijk Gewicht (SG) bij traagschuim

Net als bij polyether matrassen wordt ook bij traagschuim het soortelijk gewicht (SG) gebruikt om aan te geven hoeveel schuim er per kubieke meter in verwerkt zit.

Ook hier geldt de vuistregel weer: hoe hoger de SG-waarde, hoe duurzamer en hoe meer veerkracht het matras is.

Let op: De SG-waarde zegt niets over hoe hard of hoe zacht het matras is! Het kan zo zijn dat een Traagschuim matras met SG50 verkrijgbaar is in bijvoorbeeld Soft, Medium, en Firm/Stevig!

Voordelen van traagschuim

Dus een goed traagschuim matras kan een aanrader zijn, mits u houdt van deze specifieke kenmerken. Hieronder nog de voordelen op een rijtje:

 • Maakt mal van lichaamsvorm en vormt zich naar de contouren van uw lichaam
 • Hierdoor is het drukverlagend
 • Geen kuilvorming
 • Hoog ligcomfort
 • Levensduur van circa 12 jaar

Nadelen van traagschuim

Ondanks dat sommige website anders doen vermoeden, hebben traagschuim matrassen wel degelijk enkele nadelen. Hieronder hebben we deze nadelen ook voor u op een rij gezet:

 • Traagschuim kent geen open celstructuur waardoor het niet goed ventileert en warm aan kan voelen
 • Dat het materiaal reageert op temperatuur kan naast de voordelen, ook nadelen hebben. Zo kan het materiaal in onverwarmde slaapkamers hard aanvoelen en het lang duren voordat het zich aan uw lichaam aanpast.
 • Draaien en woelen in bed gaat minder makkelijk

Onze conclusie

Traagschuim matrassen hebben goede drukverlagende eigenschappen. Maar zijn matrassen die bij u moeten passen. Heeft u nog nooit gelegen op een traagschuim matras? Dan kunt u beter eerst gaan proefliggen of een ander type matras kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *