Soorten matrassen

Welke soorten matrassen zijn er?

Globaal gezien kunnen we matrassen onderverdelen in schuimmatrassen, metalen matrassen en latex matrassen. Onder deze drie soorten matrassen vallen dan weer bepaalde type matrassen. Al deze verschillende soorten matrassen behandelen we in het kort hieronder.

Polyether matrassen

Dit zijn matrassen gemaakt van polyurethaan. Binnen de matrassen zijn dit de goedkoopste matrassen die er te verkrijgen zijn hedendaags. U heeft voor weinig geld een matras, maar het is niet het meest comfortabele matras. Matrassen van polyether kennen altijd een bepaalde SG-waarde. SG staat voor Soortelijk Gewicht: hoe hoger deze waarde, des te meer schuim er per kubieke meter in verwerkt zit. Dus een matras met SG35 heeft 35 kilo schuim per kubieke meter.

polyetherschuim matrassen

Hoe hoger het soortelijk gewicht hoe duurzamer, veerkrachtiger en comfortabeler. Ter vergelijking: een polyether matras van SG25 heeft maar 25 kilo schuim per kubieke meter en zal snel zijn hardheid verliezen. Tevens zal dit matras weinig tot geen goede ondersteuning aan het lichaam geven. Deze matrassen zijn niet geschikt voor dagelijks gebruik.

Onze polyether matrassen kennen een soortelijk gewicht van SG40 en zijn geschikt voor dagelijks gebruik. Echter raden wij mensen aan, als u twijfelt tussen polyether en koudschuim matrassen voor dagelijks gebruik, te gaan voor de koudschuim. Dit omdat koudschuim veel meer pluspunten heeft ten opzichte van het traditionele polyether. Koudschuim kan als de opvolger van polyether worden gezien; op alle vlakken beter en qua prijs niet eens zo heel veel verschil.

Koudschuim matrassen

Hierboven is het al even naar voren gekomen, koudschuim matrassen zijn de verbeterde versie van het ‘traditionele’ polyether. Daar waar 40 jaar geleden bijna iedereen in Nederland nog sliep op een simpel polyether matrasje, is dit type matras door de ontwikkelingen ingehaald door het verbeterde koudschuim.

voorbeeld van HR koudschuimKoudschuim matrassen kennen eigenlijk alleen maar voordelen: Zo ventileren ze beter dan polyether, nemen beter vocht op en zijn comfortabeler en duurzamer. Dit komt vooral door het productieproces van koudschuim. Het schuim kent een open celstructuur, waardoor het goed luchtdoorlatend is.

Bijkomende voordelen van koudschuim zijn ook dat het van nature antibacterieel is. Tevens is koudschuim anti-allergisch en brandvertragend.

Qua comfort wint koudschuim het ook van polyether. Het ligcomfort is goed en is zeer veerkrachtig en duurzaam.

Net als bij polyether matrassen kennen koudschuim matrassen ook een SG-waarde, alleen wordt dit bij koudschuim uitgedrukt in een HR-waarde. HR staat voor High Resilience, wat vrij vertaald ‘hoge veerkracht’ betekent. Koudschuim matrassen zijn verkrijgbaar vanaf een HR30 tot aan een HR65.

koudschuim matras

Voordelen van koudschuim matrassen

Hierboven zijn alle voordelen al benoemd, alleen hier hebben we de voordelen van slapen op koudschuim overzichtelijk op een rij gezet:

 • koudschuim kent geen kuilvorming
 • koudschuim kent een lange levensduur (duurzame matrassen, kunnen 10 tot 15 jaar mee gaan, afhankelijk van HR-waarde en de intensiteit van het gebruik)
 • Hoge veerkracht
 • Hoog ligcomfort, goede lichaamsondersteuning
 • Open celstructuur, dus goede vochtopname en goede ventilatie
 • Geschikt voor alle bedbodems

Nadelen koudschuim matrassen

Koudschuim matrassen kennen eigenlijk geen nadelen.

Traagschuim matrassen

Matrassen gemaakt van traagschuim kennen meerdere benamingen. Zo zult u ze tegenkomen onder de noemer NASA matrassen, NASA Foam matrassen, memory foam, NASA visco matrassen, Tempur (merknaam) matrassen of visco elastische matrassen. Allemaal bewoordingen voor hetzelfde product: Traagschuim.

traagschuim nasa hand in schuimHet bekendste kenmerk van traagschuim is dat het reageert op temperatuur. Het wordt zachter bij warmte en harder wanneer het koud is. Zo reageert het ook op uw lichaamstemperatuur als u op een traagschuim matras gaat liggen. Het traagschuim zal zich naar de contouren van uw lichaam vormen waardoor uw lichaamsgewicht/druk verdeelt wordt. Dit kán als erg prettig ervaren worden, maar dit is erg persoonlijk. Draaien tijdens de slaap op een traagschuim matras gaat minder goed omdat er niet heel veel tegendruk is. Dit komt doordat u in de traagschuim toplaag ‘wegzakt’.

Ook bij traagschuim wordt de SG-waarde gehanteerd en hiervoor geldt hetzelfde als hierboven beschreven is bij de polyether matrassen: hoe hoger de SG-waarde, des te hoger de dichtheid van het materiaal.

traagschuim matrassen doorsnede

(Bijna) Alle traagschuim matrassen zijn niet in zijn geheel gemaakt van traagschuim: vaak is alleen de afdeklaag gemaakt van een paar centimeter traagschuim en is de kern van het matras gemaakt van een ander materiaal, bijvoorbeeld van metalen veren of van koudschuim.

Voordelen van traagschuim matrassen

De grootste voordelen van traagschuim matrassen op een rij:

 • Het matras past zich aan uw lichaam aan, het vormt zich naar uw lichaamscontouren
 • Drukverlagend
 • Verminderd draaien / woelen in bed

Nadelen van traagschuim

 • Minder goed qua ventilatie
 • Kan warm en zweterig aanvoelen doordat het de lichaamswarmte niet goed afvoeren kan
 • Draaien en woelen in bed gaat minder makkelijk

Binnenveringsmatrassen

soorten matrassen binnenveringBinnenveringsmatrassen zijn samen met de pocketvering matrassen de enige matrassen die gemaakt zijn van metalen veren. Bij binnenveringsmatrassen zijn de kernen gemaakt van staaldraad die middels een spiraal aan elkaar vast gemaakt zijn. Deze kern is aan de bovenkant afgewerkt met een comfortlaag. Aan alle zijden zitten een balkje van stevig schuim.

Voordeel van een binnenveringsmatras is dat u voor weinig geld een matras met veren heeft. Het ligcomfort is vrij redelijk te noemen en staat in verhouding tot de prijs.

De kwaliteit van een binnenveringsmatras hangt af van de volgende kenmerken: de kwaliteit en dikte van het staaldraad, hoeveel slagen heeft dit staaldraad en welke vorm hebben deze staaldraden.

Wilt u meer comfort? Kies dan voor een pocketvering matras.

Pocketvering matrassen

Daar waar binnenveringsmatrassen jaren geleden heel normaal waren, zijn het nu de pocketveermatrassen die het stokje overgenomen hebben. Pocketvering matrassen zijn de verbeterde versie van de binnenvering. Meer comfort, een optimale ventilatie en een langere levensduur.

pocketvering matrassen

Het belangrijkste kenmerk van pocketvering matrassen is dat alle veren individueel verpakt zijn in een hoesje/zakje. Hierdoor is de vering van al deze veren separaat van elkaar waardoor deze matrassen een hoge conformiteit hebben.

Voordelen van slapen op een pocketvering matras

De grootste voordelen van pocketvering op een rij:

 • Zeer goede ventilatie.
 • Hoge conformiteit
 • Goede drukverdeling en ondersteuning van het lichaam
 • Goed ligcomfort
 • Duurzaam
 • Zeer goed geschikt voor mensen met een hoger gewicht (vooral de pocket 1000-matrassen)

Nadelen pocketvering

Slapen op een pocketvering matras kent ook enkele nadelen:

 • Pocketvering matrassen kunnen koel aanvoelen en zijn daarom minder geschikt voor mensen die het altijd of snel koud hebben
 • Qua hygiëne is de pocketveer matras niet ideaal. Het bevat veel open ruimtes waar stof en schimmel kunnen gaan zitten.
 • Sommige mensen houden niet van slapen op metalen veren aangezien het statische en magnetische velden kan opleveren
 • Doordat er zijbalken gebruikt worden kan er ruimteverlies ontstaan: ligruimte gaat verloren aan beide zijden waardoor het matras-oppervlakte kleiner wordt.

Latex matrassen

latex matras kern ingezoomdMatrassen van latex worden ook wel schuimrubber matrassen genoemd en krijgen van gebruikers een bovengemiddeld goed cijfer toebedeeld. Latex kent veel van de voordelen van traagschuim zonder de nadelen. Vooral onder liefhebbers van het ‘natuurlijke’ slapen zijn deze matrassen populair; het is immers een natuurproduct. Het latex wordt gemaakt van het sap wat getapt wordt uit rubberbomen.

Voordelen latex matrassen

De grootste voordelen van slapen op latex overzichtelijk op een rij:

 • Latex is een natuurproduct
 • In tegenstelling tot traagschuim, heeft latex wel voldoende veerkracht waardoor uw lichaam betere ondersteuning krijgt
 • Latex geeft een goed ligcomfort en een goede ondersteuning waardoor de matrassen goed geschikt zijn voor mensen met rugklachten
 • Duurzame matrassen

Nadelen van latex

 • Traditioneel latex ventileert niet super. Hierdoor kan het materiaal wat warm aanvoelen. Wilt u een goed ventileren latex matras, kies dan voor een Talalay® Latex matras. Verderop behandelen we dit type matras, maar we kunnen alvast verklappen dat Talalay latex de Rolls Royce onder de matrassen is.
 • In het begin kunnen nieuwe latex matrassen een lichte geur afgeven. Dit gaat echter na een aantal dagen/weken wel weg.
 • Het zijn zware matrassen, dus lastig te keren.

Talalay® Latex matrassen

Matrassen die gemaakt zijn van Talalay® latex zijn in onze ogen de beste matrassen die er op dit moment op de markt verkrijgbaar zijn. Dankzij het intensieve productieproces van Talalay® worden alle nadelen van het traditionele latex weggenomen. Talalay® Latex kent  hierdoor dan ook een open celstructuur waardoor de ventilatie en vochtregulatie optimaal is. Talalay is warm in de winter en koel in de zomer.

talalay latex matras

Voordelen Talalay® Latex

Talalay kent vele voordelen. Hier de belangrijkste voordelen van slapen op Talalay latex.

 • Talalay heeft een open celstructuur: perfecte ventilatie en perfect vochtopnemend vermogen
 • Talalay wordt niet te warm. ’s Winters warm en zomers lekker koel.
 • Zeer duurzaam. Talalay is van alle soorten matrassen de meest duurzame. U kunt gerust 12 tot 15 jaar vooruit op deze matrassen, zonder dat het materiaal veel aan kwaliteit inboet.
 • Hoge conformiteit Dit wil zeggen dat het materiaal zich zeer goed aanpast aan uw lichaamsvormen en rekening houdt met uw gewicht en lengte. Optimale ondersteuning en verdeling van het lichaamsgewicht.
 • Drukverlagend
 • Zeer hoog ligcomfort. Erg comfortabel.
 • Geschikt voor alle bedbodems
 • Van nature anti bacterieel, anti-allergisch en schimmelwerend

verschil tussen latex en talalay latex

Nadelen van Talalay latex

Slapen op Talalay kent geen nadelen. Het is op dit moment het meest duurzame, meest comfortabele en meest duurzame matras dat verkrijgbaar is. Doordat het productieproces van Talalay erg intensief en kostbaar is, bevinden de Talalay Latex matrassen zich dan ook in de hogere prijsklasse.

Onze conclusie

Na het lezen van dit artikel over alle soorten matrassen, heeft u hopelijk een goed beeld gekregen over welke matrassen er verkrijgbaar zijn en wat de belangrijkste eigenschappen van deze matrassen zijn.

Een volgende stap is het kopen van een nieuw matras. Wanneer u daar aan toe bent, heeft u wellicht iets aan onze pagina waar we aangeven waar u op moet letten bij het kopen van een nieuw matras.

Mocht u vragen of opmerkingen hebben, dan horen wij dat graag. U vindt onze contactgegevens hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *