Matras kopen, waarop letten?

Een matras kopen,waar moet u op letten?

Matrassen zijn er in verschillende soorten en maten. Het kan zijn dat u toe bent aan een nieuw matras en dan moet u een nieuw matras uit gaan zoeken. Door het grote aanbod lijkt een matras kopen een hele opgave. Daarom behandelen we op deze pagina tips en advies bij het kopen van nieuwe matrassen.

matras kopen tips en advies

Een nieuw matras kopen

Voor ieder budget is er wel een matras te koop. Wij kunnen niet in uw portemonnee kijken, maar willen u wel duidelijk maken dat een nieuw matras een investering is in uw gezondheid en nachtrust, het is dus een belangrijke aankoop. Goedkope matrassen hoeven geen duurkoop te zijn, maar verdiep u in het materiaal wat er in het matras zit.

Heeft u dan al eens gedacht aan de matrassen waar u uit kunt gaan kiezen? Bij de woorden goedkope matrassen kan er aan twee dingen gedacht worden, of het gaat over matrassen die in de aanbieding zijn en gewoon van top kwaliteit zijn, of het gaat over matrassen die van minder goede kwaliteit zijn en daarom onder de categorie goedkope matrassen vallen.

Het ligt er dus maar net aan wat u verstaat onder goedkope matrassen. We hanteren hier de eerste definitie, bij goedkope matrassen gaat het er namelijk om dat de matrassen van goede kwaliteit zijn, alleen zijn deze nu wat minder hoog geprijsd. Dit komt doordat wij alle matrassen zelf maken! Alle matrassen van Goedkopematrassen.com maken we zelf in onze eigen matrassenfabriek in Heerenveen. Zo sluiten wij dure tussenhandel uit en koopt u uw matrassen rechtstreeks bij de fabriek.

Waarop letten bij het vergelijken?

 • Materiaal van de matrassen;
 • Specificaties van de matrassen;
 • De prijs van het matras;
 • De leveringsmogelijkheden van het bedrijf;
 • De maat/grootte van een matras;
 • Is er een omruilgarantie

Het klinkt allemaal heel eenvoudig, kijken naar de specificaties van de matrassen en deze bestellen, maar u moet wel een matras aanschaffen waar u goed op kunt slapen en waar u geen rugklachten door krijgt. Sommige mensen vinden een hard matras fijn liggen en anderen willen juist een zacht matras hebben. Onderzoek daarom eerst op wat voor matras u lekker kunt liggen en ga dan pas een matras kopen.

matras kopen waar moet ik op letten

Er zijn wel een aantal vuistregels die u in uw achterhoofd kunt houden: Zo is de meeste verkochte hardheid de Medium en voelen over het algemeen pocketvering matrassen harder aan dan matrassen met volkern (schuim). Zwaardere mensen kiezen vaker voor een steviger matras en lichtere mensen vaker voor een zachter matras. Maar comfort blijft persoonlijk!

Goedkope matrassen een goede keuze?

Het vergt een investering, zeker wanneer u voor het hele gezin nieuwe matrassen moet kopen, maar u investeert in de kwaliteit van uw nachtrust waarvan we allemaal weten dat deze belangrijk is.

U dient hierbij wel eerst even te kijken naar de garantie en misschien wel een proeftijd. Bij sommige matrassen heeft u een proeftijd van een paar weken of een paar maanden, als u een matras nog niet heeft kunnen proberen is het wel zo prettig een proeftijd te hebben. Steeds meer leveranciers bieden de matrassen goedkoper aan, maar dat komt omdat er veel vraag naar is en dan kan er ook in grotere partijen worden geproduceerd. Dit is in het voordeel van de consument want zij kunnen de goedkope matrassen dan aanschaffen. Als er wordt gekeken naar vroeger en nu dan is er een enorm prijsverschil bij de matrassen, maar de kwaliteit van nu is ook stukken beter. Het voordeel is wel dat matrassen steeds langer mee gaan.

Soorten matrassen

Er zijn grofweg 7 soorten matrassen op de Nederlandse markt te verkrijgen:

 • Polyether matrassen
 • Koudschuim matrassen
 • Traagschuim matrassen
 • Binnenveringsmatrassen
 • Pocketvering matrassen
 • Latex matrassen
 • Talalay latex matrassen

Polyether matrassen zijn samen met binnenveringsmatrassen de meest goedkope matrassen die er zijn. Beide hebben niet echt een lange levensduur en geven niet het hoogst haalbare ligcomfort. Ze zijn niet geschikt voor dagelijks intensief gebruik, maar bijvoorbeeld wel geschikt als logeermatras of matras in camper, caravan en boot.

Matrassen gemaakt van koudschuim zijn eigenlijk de betere polyether matrassen: Koudschuim geeft (bijna) geen kuilvorming, gaan langer mee dan polyether en zijn van zichzelf schimmel- en bacterie-werend. Een Nederlands topmerk binnen de koudschuimen is Pantera Koudschuim. Pantera matrassen zijn zeer duurzaam, geven een goed ligcomfort en hebben een hoge veerkracht.

pocketvering matras kopenPocketvering matrassen zijn matrassen die goed weerstand bieden en daarom vooral geschikt voor mensen die houden van een hard/stevig ligcomfort of voor mensen die boven de 100 kilo wegen. Pocketvering matrassen zijn altijd afgedekt met een afdeklaag van schuim, bijvoorbeeld NASA traagschuim, of koudschuim of latex. Deze afdeklaag bepaald grotendeels het comfort van het matras. De pocketveren zijn, in tegenstelling tot binnenveringsmatrassen, allemaal ingepakt in hoesjes.

Traagschuim matrassen worden ook wel NASA matrassen, Tempur (merknaam) of NASA visco elastische matrassen genoemd. Het belangrijkste kenmerk van traagschuim is dat dit materiaal zich aanpast aan de contouren van het lichaam doordat het reageert op (lichaams)warmte. traagschuim matras voorbeeld met handDit kan drukverlagend werken en comfortabel aanvoelen. Nadelen van traagschuim is dat het vrij zweterig kan aanvoelen en dat het niet echt goed ventileert.

Een traagschuim matras bestaat nooit geheel uit traagschuim. Meestal is de kern van pocketveren en die zijn dan afgedekt met een laagje traagschuim.

Latex en Talalay latex matrassen zijn gemaakt van schuimrubber en hebben een zeer goede punt-elasticiteit. Dit wil zeggen dat matrassen gemaakt van latex zeer goed tegendruk geven op de plaatsen waarop het materiaal belast wordt. talalay latex matras topdekmatrasDaarnaast is latex een natuurproduct en is het van nature schimmel en bacteriewerend, dus een zeer hygiënisch matras. Het verschil tussen latex en Talalay latex zit hem in het productieproces. Door extra vervolgstappen toe te voegen aan het productieproces, heeft Talalay latex een open celstructuur en verslaat het ieder ander materiaal qua vochtopname, qua ventilatie en qua ligcomfort!

Talalay latex matrassen zijn de meest duurzame matrassen die er op de markt te verkrijgen zijn. Echter zijn het door het intensieve productieproces geen goedkope matrassen…

Conclusie

Let bij een nieuw matras kopen op aspecten als materiaal, matrashoes, afmeting, omruilgaranties en specificaties van het matras. En houd rekening met uw eigen wensen voor wat betreft ligcomfort (hard, zacht of medium, snel te warm of te koud, allergieën, uw bedbodem etcetera). Want lig- en slaapcomfort is persoonlijk. En een van de belangrijkste investeringen die u zult doen!