Latex matrassen

Over latex matrassen

De traditionele latex matrassen hebben over de afgelopen jaren behoorlijk aan populariteit gewonnen. Dit komt doordat deze matrassen zeer veerkrachtig zijn en daarnaast ook lang meegaan. Een goed latex matras behoort minimaal 10 jaar mee te gaan.

Latex is een natuurproduct

latex matrassen boom

Latex is ook wel bekend als schuimrubber en is afkomstig van het sap van rubberbomen. Het is een heel proces om dit sap te winnen. Eens per acht jaar wordt er sap gewonnen uit de ‘Hevea Brasiliensis’ boom, om daar vervolgens latex van te maken. U zult begrijpen dat het winnen van natuurlijke latex een arbeidsintensieve maar ook zeker een kostbaar proces is, wat de latex matrassen een vrij prijzig maakt. Maar de voordelen van slapen op een latex matras liegen er dan ook niet om: het is een natuurproduct, veerkrachtig, duurzaam en anti-allergisch en antibacterieel.

100%  natuurlatex?

Er zijn veel aanbieders die 100% natuurlatex aanbieden. Dit kan voor enige verwarring zorgen, want is het wel 100% natuurlatex? Het is belangrijk om te weten waar die 100% vandaan komt, want;

Volgens de Europese regels mag een matras al (100%) natuurlatexmatras worden genoemd wanneer het latex voor minimaal 40% uit natuurlatex bestaat. Het synthetische latex wordt gebruikt om extra hardheid aan het matras mee te geven.

Soortelijk gewicht bij latex

De veerkracht en duurzaamheid worden bepaald door het soortelijk gewicht (SG). Dit staat voor het aantal kilo materiaal per kubieke meter wat er te vinden is in het matras.

latex matras kern ingezoomdDaarnaast wordt er ook geadverteerd met 100% latex matrassen (niet te verwarren met 100% natuurlatex!). Dit zou moeten betekenen dat er naast de synthetische latex geen andere vulstoffen worden gebruikt in het matras. Echter is het wel handig om te controleren of het daadwerkelijk wel is wat men beweert.

Een groot voordeel van een latexmatras is dat het een natuurproduct is, wat het materiaal een antibacteriële en schimmelwerende werking geeft. Volgens het Morton Thiokol 87-304 rapport sterven deze bacteriën snel. Verder is latex, na traagschuim, het meest punt-elastische materiaal. Latex is ongelofelijk zacht en rekbaar.

Echter heeft het traditionele latex ook zo zijn nadelen, want een latexmatras kan vocht minder snel afvoeren en houdt warmte langer bij zich. Bij Talalay Latex is dit echter niet het geval. Lees hier alles over Talalay latex.

latex matras voorbeeld

Voordelen van latex matrassen

  • Latex matrassen zijn heel erg goed geschikt voor mensen met een allergie. Zoals in de bovenstaande tekst al te lezen is is latex van nature antibacterieel, schimmel- en huisstofmijtwerend. Mensen met een allergie slapen daarom dus beter op een latex matras met een hoog natuurlijk aandeel.
  • Latex is natuurproduct. Natuurrubber is de basis van uw matras.
  • Latex geeft een goed ligcomfort en een goede ondersteuning waardoor de matrassen goed geschikt zijn voor mensen met rugklachten
  • Latex is zeer veerkrachtig, dit in tegenstelling tot traagschuim. Hierdoor wordt uw lichaamsgewicht goed opgevangen en goed verdeeld.
  • Latex matrassen zijn duurzaam. Ze moeten minimaal 10 tot 15 jaar meegaan.
  • Latex is van nature brandvertragend

Nadelen van latex matrassen

  • Traditioneel latex ventileert niet bijzonder goed, waardoor het wat warmer kan aanvoelen. Wilt u een latex matras dat optimaal ventileert? Kies dan voor een Talalay® latex matras.
  • In het begin kunnen nieuwe latex matrassen een lichte geur afgeven. Dit gaat echter na een aantal dagen/weken wel weg.
  • Het zijn zware matrassen, dus lastig te keren.