Koudschuim matrassen

HR schuim, ook wel koudschuim genoemd, is een bijzonder elastisch en veerkrachtig type polyuretaanschuim. De term koudschuim komt van het Engelse ‘Cold cure moulding’. Bij het produceren van koudschuim worden schuimonderdelen in onverwarmde mallen geproduceerd.

Het koudschuim dat in onze matrassen word gebruikt is echter niet afkomstig uit mallen. Het schuim wat wij gebruiken wordt geproduceerd in grote ‘blokken’. Voor dat wij onze koudschuim verwerken word het eerst nog ‘gecrushed’. Dit is een procedure waarbij de blokken schuim door een grote roller worden gehaald. Tijdens het crushen worden de cellen open gebroken, en krijgt het schuim zijn ventilerende maar vooral veerkrachtige eigenschappen. Vanuit deze blokken worden vervolgens de benodigde schuimonderdelen gesneden.

koudschuim matrassen

Koudschuim word ook vaak HR schuim genoemd. HR staat voor ‘High resilience’, dus schuim met een ‘hoge veerkracht’. In wezen is koudschuim dus hetzelfde schuim als de HR.

Eigenschappen van koudschuim:

 • Koudschuim is schuim met een hogere elasticiteit en veerkracht vergeleken tot standaard schuim. Dit maakt koudschuim extra comfortabel;
 • HR-schuim heeft een hoge conformiteit, hiermee word bedoeld dat het schuim zich uitstekend aanpast aan de lichaamscontouren. Daarmee geeft koudschuim de optimale ondersteuning;
 • Koudschuim is een duurzaam materiaal en gaat lang mee. Ook behoud een koudschuim matras zijn veerkracht bovengemiddeld langer;
 • De structuur van de cellen van het schuim is onregelmatig en open. De open structuur van de cellen zorgen er voor dat dit schuim goed ademt en goed lichaamsvocht afvoert.

koudschuim matrassen kern

Koudschuim maakt je leven comfortabeler, en vindt daarom vooral zijn toepassing in de hogere kwaliteit matrassen. Bij de productie van onze pocketveermatrassen wordt HR-schuim vaak als extra comfort laag aangebracht. En natuurlijk is koudschuim heel erg geschikt als volle matraskern. In Nederland word deze schuim steeds populairder onder de bevolking, terwijl in Duitsland de koudschuim matrassen zelfs de meest verkochte matrassen zijn.

Voordelen van koudschuim matrassen

De grootste voordelen van koudschuim matrassen zijn als volgt:

 • Koudschuim is van zichzelf antibacterieel en anti-allergisch
 • Koudschuim geeft een zeer goed ligcomfort
 • Verkrijgbaar in zacht, medium en stevig
 • Goede ventilatie
 • Vrij duurzaam en geen kuilvorming
 • Vochtopnemend vermogen
 • Open celstructuur

Nadelen van koudschuim matrassen

Koudschuim matrassen kennen eigenlijk niet veel nadelen. Dit in tegenstelling tot matrassen van latex of NASA traagschuim, die wel enkele nadelen hebben.

Wat is HR bij koudschuim?

HR staat voor High Resilience. Als er een HR waarde wordt toegekend aan een koudschuim matras, wordt hiermee het soortelijk gewicht bedoeld. Bij polyether matrassen hanteren we geen HR-waarde maar de SG-waarde (Soortelijk Gewicht). Dus wanneer een aanbieder het heeft over een HR waarde, mag u ervan uitgaan dat het gaat om een koudschuim matras.

Welke HR waarde moet ik kiezen?

voorbeeld van HR koudschuimKoudschuim matrassen zijn verkrijgbaar van HR35 tot aan HR 65. Een matras van HR65 heeft een hogere dichtheid. Dit wil zeggen dat een HR65 zwaarder is dan een koudschuim matras van een HR35. Er wordt per vierkante centimeter dus meer materiaal gebruikt, wat er weer voor zorgt dat een matras met een hoge HR-waarde duurzamer zijn dan een matras met lage HR waarde.

Een hogere HR-waarde betekent dus ook dat er meer koudschuim per oppervlakte gebruikt wordt, dus meer materiaal dus ook een hogere prijs. Maar ook een duurzamer matras.

HR waarde zegt niets over de hardheid

De HR-waarde van een koudschuim matras zegt dan weer niets over hoe hard of zacht een matras ligt. Een koudschuim matras van HR35 kan harder liggen dan een HR65. En vice versa.

Onze mening over matrassen van HR koudschuim

Wij zijn van mening dat HR koudschuim matrassen voldoen aan de vele eisen en wensen die gesteld worden aan een goed matras. Wij raden dit type matras aan, mits van een HR waarde van 40 of hoger.

Laatste advies

Let er goed op dat u bij aankoop van een koudschuim matras ook daadwerkelijk een koudschuim matras koopt, en niet een polyether matras!